TURISTIČNE ZNAMENITOSTI

Rogaška Slatina je danes precej več kot samo zdravilišče. Razvila se je v zanimivo mesto, kjer se štiri stoletja tradicije prepletajo z duhom sodobnosti.

Rogaška Slatina je znana po stoletjih tradicije, ki jo dokazujejo izkopanine in rimska cesta, ki je od Lemberga skozi Rogatec vodila v Celejo in Petovijo. To kaže, da so območje poznali že Kelti in stari Rimljani, leta 1803 pa se je začel razvoj od male vasice do modernega zdravilišča. V 19. in začetku 20. stoletja so bili zgrajeni prvi hoteli, Zdraviliški dom (današnji Grand Hotel) in glavna zdraviliška dvorana (današnja Kristalna dvorana). Vsi hoteli so bili leta 2003 obnovljeni in sodobno opremljeni, kljub temu pa še vedno ohranjajo vtis, kot da jih je čas pustil nedotaknjene. Rogaška Slatina je poznana po obiskovalcih iz vrst kraljevih družin (Habsburžani, Bonapartovi, Burboni, Obrenovići, Karađorđevići), aristokracije (Turn in Taxis, Della Grazia, Furstenberg, Windischgraetz, Liechtenstein) in drugih uglednih gostih (pisateljica Berta von Suttner, glasbenik Franz Liszt).

Skrita v zeleni dolini Rogaška Slatina s svetovno znano zdravilno mineralno vodo in milim podnebjem že od nekdaj ponuja zdravo sprostitev, mir, harmonijo in dobro počutje. Leta 1665 je eden izmed najbolj mogočnih fevdalnih gospodov, Peter Zrinski, okreval po zaužitju te zdravilne vode in njeno slavo ponesel po vsem svetu. Skrivnost mineralne vode Donat je izjemno visoka vsebnost magnezija, ki pomaga zdraviti in preprečevati presnovne bolezni. Zdravilna moč vode se uporablja tudi v priznanih zdravstvenih centrih, ki ponujajo sodobne diagnostične in kurativne programe.

Danes je Rogaška Slatina privlačna destinacija za vse, ki želijo izkusiti zdravilne učinke mineralne vode Donat Mg, dobro počutje in mir v objemu čudovite narave in bogate kulturne ponudbe. To je kraj za srečevanja in nova poznanstva, kjer ljudi združuje želja po kakovosti, zdravju in sproščujočih počitnicah. To so le nekateri izmed razlogov za obisk vrelcev zdravja, ki se nahajajo v tem mestecu v vzhodni Sloveniji.

DESET NAJBOLJ PRILUBLJENIH AKTIVNOSTI V ROGAŠKI SLATINI IN OKOLICI

1. Sprehod po središču zdravilišča

Glavna atrakcija Rogaške Slatine je središče zdravilišča s svojo promenado, zelenim osrčjem zdravilišča. Sprehod po središču zdraviliškega kompleksa je izjemno sproščujoč, hkrati pa poln razburljivosti.

2. Kopanje v bazenih Rogaške Riviere

Sezonski bazenski kompleks z več kot 1500 m2 vodnih površin ponuja obilo zabave za vso družino. Notranji in zunanji bazeni so izvir veselja za otroke in sprostitve za odrasle.

3. Pitje mineralne vode Donat v stekleni pivnici

V stavbi okrogle oblike lahko poskusite zdravilno vodo Donat, ki je na samem vrhu mineralnih vod v Evropi. Zdravilna mineralna voda, ki prihaja iz globine 550 m, je zaradi svoje edinstvene mineralne sestave dokazano učinkovita pri blaženju številnih bolezni in stresa. Naravno mineralno vodo Donat Mg lahko pijete tudi v znani stekleni pivnici v središču Zdravilišča Rogaška Slatina. Obiskovalci kuro ponovijo vsaj trikrat na dan.

4. Obisk zdravilišča Medical center Rogaška

Za vaše zdravje bo poskrbela strokovna ekipa specialistov, strokovnjakov za gastroenteritis, kardiologov, specialistov za internistične bolezni, dermatologov, nutricionistov, fizioterapevtov, medicinskih sester in maserjev. Pri zdravljenju uporabljajo tako edinstvene naravne danosti kot tudi sodobno opremo.

5. Zajtrk na terasi znane restavracije Four Seasons v Grand Hotelu Rogaška

Neverjetno se je zbuditi v sobi, v kateri je spalo toliko znanih ljudi, med drugim avstrijski cesar Ferdinand, kralj Peter, glasbenik Franz Liszt in drugi evropski veljaki. Počutili se boste naravnost kraljevsko, ko boste jutranjo kavo uživali na terasi s čudovitim razgledom na park.

6. Hišna masaža: masaža Vitality Wave v Spa & Beauty centru Grand Hotela Rogaška

Ta edinstvena masaža je kombinacija akupresure in havajske zdravilne tehnike kahuna, izvajajo pa jo samo profesionalni maserji. Pri masaži pritisnejo na določeno mesto na telesu, nato pa izvajajo dolge in globoke gibe, značilne za masažo kahuna. Vitality Wave ohranja zdravje in pomaga pri blaženju bolezni.

7. Obisk Steklarne Rogaška

V Steklarni Rogaška pri oblikovanju stekla in izdelavi kristalnih izdelkov uporabljajo 350 let stara znanja z območja Trebuše, Pohorja in Kozjanskega, kjer so v preteklosti izdelovali steklo. Po razcvetu steklarstva v 18. in 19. stoletju je Viljem Abel, lastnik Združenih tvornic stakla, leta 1926 zgradil eno izmed največjih steklarn pri Svetem Križu, današnjo Steklarno Rogaška, ki je danes ena izmed največjih steklarn v Evropi. V Steklarni Rogaška lahko v industrijski prodajalni kupite izdelke in se podate na ogled steklarne, kjer vam pokažejo postopek izdelovanja teh edinstvenih izdelkov.

8. Kolesarjenje

Rogaška Slatina leži sredi zelenega hribovja in ima izjemne kolesarske poti, ki so idealne za dolge vožnje v čudoviti naravi.

9. Obiščite prireditve v Kristalni dvorani Grand Hotela Rogaška

Kristalna dvorana je eden izmed najpomembnejših kulturnih spomenikov v Rogaški Slatini in prizorišče plesnih in kulturnih dogodkov v kraju. Najbolj znan dogodek je Anin ples s skoraj dvestoletno tradicijo. V dvorani so štiri oljne slike avstrijskega slikarja Schröterja iz leta 1912, ki prikazujejo pomembne dogodke iz zgodovine mesta, in pet kristalnih lestencev, ročno izdelanih v Steklarni Rogaška.

10. Rogaška vinska pot

Ena izmed značilnosti vinorodnega območja Rogaške Slatine so številne gostoljubne gorce, zidanice in hrami, kjer domačini pridelujejo in skladiščijo vino najvišje kakovosti. Pohodniki po Rogaški Slatini so vedno navdušeni nad skrbno urejenimi sončnimi vinogradi. Med pohodom vam bodo lastniki vinskih kleti z veseljem postregli s kozarcem svojega najboljšega vina.

Vinske ceste na območju Rogaške Slatine so del Šmarsko-virštanjske turistične ceste VTC 10. Glavna trasa poteka po podeželju, s svojimi številnimi potmi pa obiskovalcem približa naravne lepote, kulturne znamenitosti in etnološke posebnosti območja ter dopolnjuje privlačno zdraviliško-turistično ponudbo Rogaške Slatine. Predlagamo, da se podate po Rogaški vinski poti, saj vam bo razkrila številne skrivnosti in dediščino našega kraja.

Krajša pot: 540 m; 8,4 km, 2 uri

Kapelica sv. Ane – Ivanov hrib – Cvetlični hrib – preko obvoznice – izletniška kmetija Jus – Cerovec pod Bočem – Klet Kregar – Grilova kapela – Smoletova gorca – sestop do Calske gorce

TURISTIČNE ZNAMENITOSTI V ROGAŠKI SLATINI

Rogaška Slatina se ponaša s številnimi raznolikimi znamenitostmi, samo odločiti se morate, katere boste obiskali. Morda pa vam je ljubše, da si preprosto vzamete čas in obiščete eno za drugo ter tako spoznate edinstvenost kraja in njegovih ljudi. Ko boste obiskali vse, boste lahko pripovedovali zgodbe o Rogaški Slatini!

Gozdni vrelec

Gozdni vrelec je eden izmed najstarejših vrelcev v Rogaški Slatini in je bil opisan že v prvem prospektu zdravilišča leta 1883. Tržili so ga kot »vrelec z železnato vodo«. Vrelec se nahaja ob vznožju hriba Janina.

Kapela sv. Ane

Kapela je bila zgrajena leta 1804 in je posvečena sv. Ani, zaščitnici zdravilišča. Kapela ima neoromanske oblike, načrte zanjo so izdelali v Gradcu. Je enoladijska zgradba s pravokotno absido. Oltarno podobo sv. Marije z detetom in sv. Ano je leta 1686 naslikal štajerski baročni slikar Hans Adam Weissenkirchner. Znameniti arhitekt Jože Plečnik je kapelo leta 1926 preuredil. Zanimivo je, da je občinski praznik prav na dan sv. Ane (26. julija), ki kot svetnica izraža svetovljanski odnos do zdravja.

Dostop: vznožje Ivanovega hriba (za stavbo Medical centra)

Vremenska hišica

Vremenska hišica naj bi bila postavljena leta 1926 in se nahaja v Zdraviliškem parku. Na njej so upodobljeni leseni reliefi, na njihovi hrbtni strani pa je zapisano:

»Ob pitju mineralne vode se krepi zdravje.

V parku sta se srečala ona in on ter si izkazala naklonjenost s poljubom.

Vnela se je ljubezen, govorila so čustva.

Ona zopet sama poseda po parku, srčne rane pa si hladi ob mineralni vodi, njen venček je ovel.

Deževni dnevi so samotni in dolgi.«

Dostop: zdraviliški park

Paviljon kaktej

Paviljon kaktej v Cerovcu pod Bočem je izjemna zbirka več kot 7.000 kaktusov in drugih sočnic z vsega sveta.

Ivanov vrelec

Ivanov vrelec, ki je bogat z železom, je še danes ohranjen in živ. Čas njegovega zajetja ni znan, v različnih virih pa je prvič omenjen že leta 1821. Poimenovan je po nadvojvodi Janezu Habsburškem, ki je bil stalni gost in pokrovitelj zdravilišča.

Dostop: v neposredni bližini Rogaške Riviere (za apartmaji Vile Golf)

Juneževa domačija

Spomeniško zaščitena Juneževa domačija je etnografski muzej na prostem, ki obsega gospodarsko poslopje, delno zaprti kozolec toplar, čebelnjak in obnovljeno staro kmečko hišo s črno kuhinjo iz 19. stoletja, z ohranjenim pohištvom in opremo iz tistega časa. Hiša je bila naseljena do začetka 80-ih let 20. stoletja in je edini tovrstni objekt v bližini Zdravilišča Rogaška Slatina. Tukaj lahko okusite tradicionalne kulinarične dobrote in spoznate tradicijo in stare šege Rogaške Slatine.

Anin dvor – Muzej Rogaške Slatine

V neposredni bližini zdraviliškega jedra in tik ob parkirni hiši Janina se nahaja novo kulturno turistično središče – ANIN DVOR, predstavlja sožitje preteklosti in sedanjosti na enem mestu ter ponazarja vse znamenitosti Rogaške Slatine.

S sprehodom skozi tematsko obarvane zbirke se obiskovalec lahko v »Steklarski zbirki« seznani z vsemi fazami nastajanja kristalnega stekla. Na papir ujet nekoč in danes goste vodi skozi spomine po »Grafični zbirki« švicarskega mecena Kurta Müllerja.

Poseben pečat z bogato vsebino predstavlja »Domoznanska zbirka« slatinskega ljudskega ustvarjalca in zbiratelja, znanega tudi pod imenom Nani Poljanec. Tukaj obiskovalec spozna razvoj Rogaške Slatine, sledi času Kraljevine SHS in Kraljevine Jugoslavije v »Kraljevi zbirki«, pridih svetovljanstva pa ga prevzame v »Zbirki podpisov« slavnih oseb, ki so vsak na svoj način zaznamovale zgodovino.

Pot v nadstropje vodi v »parkovno zbirko«, kjer lahko občudujete avtohtone drevesne vrste iz parkovnih površin Rogaške Slatine. Poslednja »Vodna zbirka« pa je posvečena ključnemu elementu zgodovinskega razvoja Rogaške Slatine – vodi.

VČLANITE SE V
GRAND LOYALTY CLUB
in prihranite